ZoekAccountWinkelwagenContactDownloadsFaqInlog dealersTwitter Facebook Instagramwachtwoord vergeten
\"\"
Home

Mobiele slijpservice

Informatie slijpen

Slijpopdracht

Webwinkel

Registreren
\"\"

Aanzetstaal informatie en gebruik

Wat is een aanzetstaal?
Een aanzetstaal is een soort vijl die wordt gebruikt voor het scherp houden van messen met een niet gekartelde snede. Een aanzetstaal wordt ook wel een slijpstaaf, wetstaal of trekstaal genoemd. Er zijn talloze aanzetstalen op de markt met allemaal hun specifieke eigenschappen. Een aanzetstaal is in de meeste gevallen in de lengte geribbeld, of heeft een geruwd oppervlak. Er zijn echter ook gladde aanzetstalen op de markt die gebruikt worden in combinatie met een aanzetstaal met geruwd oppervlak. Een aanzetstaal dient langer te zijn dan het lemmet van het mes wat u aan wilt zetten, en dient harder te zijn dan het staal van uw mes.

Wat doet een aanzetstaal?
Een aanzetstaal haalt in eerste instantie kleine bramen, die zich tijdens het gebruik rond het snijvlak vouwen weg. Het gaat hier om zeer kleine braampjes die met het blote oog niet/nauwelijks zichtbaar zijn. Een mes met bramen ondervindt tijdens het snijden meer weerstand en snijd “zwaarder” waardoor de kans op verwondingen toeneemt. In tweede instantie is het aanzetstaal bedoeld om de snede van het mes scherp te houden door bij de snede, onder de juiste hoek de gevormde bramen weer recht te zetten en overtollige braam van het mes weg te nemen. Een aanzetstaal, mits het juiste gebruik, verlengt de levensduur van uw messen, een aanzetstaal bereikt echter niet het resultaat van een professionele slijpbeurt. De kwaliteit van uw gereedschap bepaalt de tijd  dat uw messen scherp blijven en hoe u met uw gereedschap handelt.

Verschillende aanzetstalen.
Er zijn verschillende aanzetstalen, de drie meest voorkomende zijn; stalen aanzetstalen, keramische aanzetstalen, en aanzetstalen met diamantpoeder coating.

Stalen aanzetstaal.
Een stalen aanzetstaal is voorzien van fijne groeven in de lengterichting van het aanzetstaal, bij het aanzetten van het mes blijven de bramen in het aanzetstaal achter, en wordt het snijvlak bij goed gebruik scherper.

Keramisch aanzetstaal.
Keramische aanzetstalen zijn er in diverse soorten en kwaliteiten. Een keramisch aanzetstaal voelt zeer fijn aan maar werkt grover dan een stalen aanzetstaal, wat betekent dat een keramisch aanzetstaal meer staal van het snijvlak haalt dan een stalen aanzetstaal. Een keramisch aanzetstaal is breekbaar.

Diamant aanzetstaal.
Een aanzetstaal met diamantpoeder werkt sneller dan stalen en keramische aanzetstalen. Een diamant aanzetstaal is bij uitstek geschikt om bramen en oneffenheden uit het snijvlak te verwijderen. Omdat een diamant aanzetstaal meer staal afneemt dan andere aanzetstalen is het raadzaam om goed te oefenen op een “oud” mes, alvorens uw favoriete mes aan te zetten. Ook is het belangrijk dat u niet te veel druk op het mes uit oefent tijdens het aanzetten.

Wanneer u gebruik maakt van een aanzetstaal adviseert de Hollandse SlijpService, messen regelmatig aan te zetten. Zodra u merkt dat de weerstand tijdens het snijden toeneemt, zet u het mes aan op een aanzetstaal. Bij juist gebruik van het aanzetstaal, blijven uw messen langer scherp. Alle aanzetstalen dienen voor het scherp houden van het mes, en niet om een bot mes scherp te maken. Wanneer het mes bot is bent u te laat met het gebruik van uw aanzetstaal.
Voor kwaliteits messen adviseert de Hollandse SlijpService een Amerikaans diamant aanzetstaal. Dit aanzetstaal is verkrijgbaar bij de slijpservicepunten en in de webwinkel van de Hollandse Slijpservice.
Het Amerikaans diamanten aanzetstaal heeft een zeer fijne diamant korrel t.o.v. andere diamant aanzetstalen. Door de fijne vermaling van dit chemisch diamant, heeft het Amerikaans diamanten aanzetstaal een hogere dichtheid per vierkante centimeter aan diamant.
In het volgende demo filmpje uitleg over het scherp houden van je messen. 


Gebruik van aanzetstaal.
- Neem het aanzetstaal in de linkerhand, en het mes in de rechterhand (linkshandige andersom) met de punten van u af.
- De meeste messen dienen onder een hoek van ca. 20° op het aanzetstaal te worden geplaatst, deze hoek bepaalt u gemakkelijk door de volgende stappen uit te voeren.
Houdt u voor Japanse messen een hoek aan van ca. 18°
- Plaats het mes haaks (90°, rechtop, op een kleine afstand van de punt op het aanzetstaal. Met het heft bijna tegen het aanzetstaal.
- Kantel het mes onder de helft van de hoek van u af (45°).
- Kantel het mes nogmaals onder de helft van de hoek van u af (22,5°).
- Wanneer u het mes nog een klein stukje verder kantelt heeft u een hoek van 20°.
Het mes staat nog steeds haaks op het aanzetstaal, en is gekanteld onder een hoek van 20°
- Draai de punt van u af tot een hoek ontstaat van 45°.
Het lemmet dient vanaf het heft, tot het puntje van het lemmet het aanzetstaal te raken in één vloeiende beweging.
- Beweeg het mes vanaf de punt van het aanzetstaal naar u toe, zorg ervoor dat de hoek waarop het mes op het aanzetstaal staat gelijk blijft.
- Herhaal deze beweging, onder dezelfde hoek aan de “onderkant” van het aanzetstaal. Op deze manier haalt u bramen weg aan beide zijden van het lemmet, en geniet u langer van uw scherpe mes!
Animatie aanzetten van mes



Disclaimer Beoordeel Hollandse Slijpservice op Facebook