Voor het behoud van uw snijplanken en messen is een houten snijplank de allerbeste keuze om uw producten op te snijden. Kersen-, beuken- en rozenhout zijn de meest gebruikte houtsoorten hiervoor. (kopsverlijmde snijplank) Een kwalitatief goede snijplank is ook zeker van belang voor het behoud van uw snijgereedschap. TV uitzending: De Wilde Keuken met Wouter Klootwijk over snijplanken!Het onderhoud aan een houten snijplank duurt ca. 1 minuut. Voordat u de houten snijplank voor de 1e maal gaat gebruiken doet u er goed aan de houten snijplank eerst met druivenpit olie of andere dunne, smaak- reukloze olie in te smeren. Bij het gebruik van olijfolie is de kans groot dat de houten snijplank gaat plakken en er kunnen vliegen op afkomen.
Met een kwast smeert u de houten snijplank geheel in met de olie. Vervolgens laat u de ingesmeerde snijplank rusten, tot u ziet dat alle olie erin getrokken is. Zodra alle olie is ingetrokken kunt u de snijplank weer insmeren. Deze cyclus herhaald u vier maal, of naar gelang de massa van de snijplank. Als de snijplank goed is verzadigd met olie kunt u de snijplank gaan gebruiken. Dit is uiteraard ook van toepassing op een houten hakblok of werkblad.De olie die diep is ingetrokken in de snijplank laat geen vocht door. Indien u de snijplank wilt schrobben kan dat ook, water en sop, daarna goed afspoelen onder stromend warm water.Het belangrijkste punt, indien u de snijplank met veel water heeft schoon gemaakt, kunt u daarna de plank afdrogen. U strooit royaal keukenzout op een theedoek en legt u de plank boven op het gestrooide zout, de bovenzijde van de plank bestrooit u ook rijkelijk met keukenzout. U laat dit een nacht (of tenminste 8 uur) staan en haalt u het keukenzout eraf. Hoe meer zout erop de snijplank blijft zitten bij het ontdoen van het keukenzout, hoe vaker u de plank tussendoor moet oliën. Zout werkt conserverend en is hygroscopisch.