Zoek
Account
Winkelwagen
Contact
Downloads
Faq
Inlog dealers
wachtwoord vergeten
Home
Mobiele slijpservice
Informatie slijpen
Slijpopdracht
Webwinkel
Registreren
Keukengereedschap schoonmaken
Een vaatwasser is ongeschikt voor het reinigen van keuken en koksmessen.
Etensresten die achterblijven op uw vaatwerk of resten van uw vaatwasmiddel kunnen invreten op het lemmet of de snede van uw mes en corrosievorming (roestplekjes) zal plaatsvinden. De kwaliteit van de snede of het lemmet zal hierdoor afnemen, waardoor het mes ook sneller bot zal worden. Ook is er kans in een vaatwasser op elektrolytische werking, waardoor uw mes zodanig beschadigd raakt dat de hardheid van uw mes afneemt. Blauwe, soms zwarte brandvlekken blijven achter op lemmet of heft. Dit zijn sporen van een elektrolytische werking, te vergelijken met kortsluiting, die wordt veroorzaakt doordat het mes in contact komt met een zachter metaal.
Een mes is altijd magnetisch, omdat het koolstof bezit. Door deze aantrekkingskracht ontstaat er een chemische reactie met het zachtere metaal.
(klik op de afbeeldingen voor vergroting en uitleg)
Ook zijn er messen waarvan de kunststof heften voorzien zijn van 3 of 4 klinknagels.
Deze messen hebben als heft ABS kunststof in combinatie met aluminium klinknagels. Aluminium is zeer hittegevoelig (warm water van de vaatwasser) en zet dus snel uit, het kunststof integendeel zet niet uit want dit heeft een andere uitzettingscoëfficiënt, dit heeft tot gevolg dat de kunststof ABS heften spontaan scheuren of zelfs afbreken op de plaats van de klinknagels.
Het merendeel van de messenfabrikanten produceert zijn heften van POM kunststoffen. POM kunststof heeft de eigenschap dat het dezelfde uitzettingscoëfficiënt heeft als de klinknagels.
Toelichting TU Delft
Tevens komt een keukenmes in een keuken specifieke omstandigheden tegen waar het
materiaal van het mes tegen bestand moet zijn. Zo kan een keukenmes in aanraking komen
met voedingswaren die stoffen afscheiden welke kunnen reageren met metalen en een lemmet
van een keukenmes kunnen doen oxideren, zoals b.v. azijn en citroenzuur. Andersom kunnen
ook voedingsmiddelen reageren met het materiaal van het lemmet van een keukenmes, zo
kunnen er bruine vlekken op bepaalde groente en fruitsoorten optreden ten gevolge van een
reactie met een metaalsoort.
Ook vaatwasmachines kunnen metalen keukenmessen doen oxideren door hun warme,
vochtige en zoute omgeving.
Terug...
Disclaimer