ZoekAccountWinkelwagenContactDownloadsFaqInlog dealersTwitter Facebook Instagramwachtwoord vergeten
\"\"
Home

Mobiele slijpservice

Informatie slijpen

Slijpopdracht

Webwinkel

Registreren
Damast messen slijpen en conditioneren
Het slijpen van damast messen is een specialisme.
Bij de Hollandse SlijpService worden  damast messen op japanse slijpwijze geconditioneerd. Met de juiste kennis en uiterste zorg geslepen. Speciale slijpmachines en japanse slijptechnieken worden hiervoor toegepast.  Uw damast messen worden in top conditie gebracht. Het damast mes ondergaat hiervoor zes arbeidsgangen. Tijdens dit slijpproces wordt de hardheid van het damast  niet aangetast of ontnomen, zoals bij andere slijptechnieken.


Het is voor de slijpers in de slijperij een groot plezier om damast messen te slijpen en te conditioneren omdat damast staal (37 lagen of meer) het scherpst te slijpen is. Dit komt door de harde legering van het VG10 staal. 
Indien u uw Japanse messen of damast messen wilt laten slijpen en conditioneren, kunt u deze  afgeven bij een slijpservice punt, bij u in de buurt.
Of u handelt het direct af met de Hollandse SlijpService .Meer informatie over damast
Damast messen bestaan uit meerdere lagen staal.
Al vanaf 3 lagen staal mag het damast heten. Hoe meer lagen staal er verkregen worden tijdens dit smeedproces, des te duurzamer is uw mes.
De kwaliteit van het mes hangt dus af van het aantal lagen staal welke worden verkregen tijdens het smeden, torseren en vouwen van het staal.
Dit vindt u dan ook terug in het prijs verschil van het z.g.n. "damast" mes.
Het produceren van damast ook wel damascering genoemd komt voort uit de eigenschappen van  de grondstof ijzererts. Omdat zwaarden en andere japanse messen, zowel hard als taai moeten zijn, worden ze gesmeed uit afwisselend koolstofrijk en koolstofarm ijzer.
Koolstofrijk ijzer is hard en broos, terwijl koolstofarm ijzer buigzaam en week is. Aangezien een japans mes zowel hard als buigzaam moet zijn, worden lagen koolstofrijk en koolstofarm ijzer aan en door elkaar gesmeed. Daarmee krijgt  het mes een perfecte samenstelling voor de hardheid en gebruik van het mes. Een damast mes heeft een hardheid van ca. 60-63 Rockwell. Twee of meer lagen staal  kunnen aan elkaar gedamasceerd worden met gelijke of tegengestelde torsierichting. Door de wangen van het lemmet te slijpen en in een zuurbad te leggen wordt het damastpatroon zichtbaar (lagen staal)
Let op! Er zijn ook z.g.n. "damast" messen verkrijgbaar waarvan het patroon alleen is geëtst. Het lijkt  op damast maar is niet echt!

TIPS:
Nooit damast messen in de vaatwasser doen!
Damast messen scherp houden met een diamantaanzetstaal.

Terug...
Disclaimer Beoordeel Hollandse Slijpservice op Facebook