ZoekAccountWinkelwagenContactDownloadsFaqInlog dealersTwitter Facebook Instagramwachtwoord vergeten
\"\"
Home

Mobiele slijpservice

Informatie slijpen

Slijpopdracht

Webwinkel

Registreren
De functie van een kartel in broodmes of tafelmes
Het snijden op glas is niet bevordelijk voor een mes met een gladde snede. Het glazuur van het diner - ontbijtbord maakt een tafelmes snel bot tijdens het snijden. Omdat gladde tafelmessen snel bot raakten is de kartel ontwikkeld in 1945.

De kartel is sindsdien ook toegepast op andere messen, om betere snijdeigenschappen te creëren.
De kartel ofwel golfsnede in een broodmes of tafelmes heeft allereerst als doel het mes langer scherp te houden. De scherpe snede van het mes is beschermd door de puntjes/tanden op het lemmet. De tanden raken de snijplank of het bord en zo blijft de snede langer scherp. De andere functie van een tafelmes en broodmes is dat het te snijden product niet aan uw mes blijft plakken, maar door de kartel wordt geleid om vervolgens om te vallen.

Een kartel dient aan beide zijden van broodmessen, tafelmessen en andere golfmessen zichtbaar te zijn. Wanneer de kartel niet is “doorgezet” heeft deze geen functie. Bij een rechtshandig mes dient de kartel duidelijker zichtbaar te zijn aan de rechterzijde van het lemmet, bij een linkshandig mes andersom.

Het is niet zo dat een diepere snede van de kartel zorgt voor een scherper mes.
De z.g.n. kartel krijgt dan de functie van een zaag. Een verkeerde  kartel in uw broodmes of tafelmes trekt het te snijden product kapot. Gebraden vlees wordt rafelig of u trekt het te snijden vlees van uw bord, verse broodjes kruimelen enz. In de vaatwasser zijn dergelijke lemmeten sneller aan corrosie onderhevig omdat het mes een zaag functie heeft i.p.v. een snij functie.

De snede van een kartel dient voor rechtshandigen altijd naar beneden te wijzen en de snede is niet zichtbaar, indien u het mes neerlegt met de snede naar links. (rechts van het bord)
Indien u de snede ziet heeft u een linkshandig kartelmes tafelmes of golfmes.


Toelichting TU Delft

Een ontwikkeling van de laatste jaren in deze context is de komst van de zogenaamde ‘kartel messen’. Dit zijn messen met een gekarteld lemmet, en worden vaak aangeprezen als zijnde messen die altijd scherp blijven. Het typische van deze messen is echter dat het snijvlak niet recht is, het lemmet is eigenlijk, fysiek technisch gezien, op gestructureerde wijze ‘bot’ gemaakt door hapjes uit het snijvlak te nemen. Op deze wijze snijdt het mes eigenlijk niet meer, maar zaagt het door een ander materiaal. Het snijresultaat is op deze wijze dan ook altijd inferieur aan een mes met een recht snijvlak, het zal altijd enigszins een rafelig resultaat opleveren.Terug...
Disclaimer Beoordeel Hollandse Slijpservice op Facebook