ZoekAccountWinkelwagenContactDownloadsFaqInlog dealersTwitter Facebook Instagramwachtwoord vergeten
\"\"
Home

Mobiele slijpservice

Informatie slijpen

Slijpopdracht

Webwinkel

Registreren
Snijplank onderhoud en messen onderhouden


Voor het behoud van uw snijplanken en messen is een houten snijplank de allerbeste keuze om uw producten op te snijden. Kersen-, beuken- en rozenhout zijn de meest gebruikte houtsoorten hiervoor. (kopsverlijmde snijplank)
Een kwalitatief goede snijplank is ook zeker van belang voor het behoud van uw snijgereedschap.

TV uitzending: De Wilde Keuken met Wouter Klootwijk over snijplanken!

Het onderhoud aan een houten snijplank duurt ca. 1 minuut. Voordat u de houten snijplank voor de 1e maal gaat gebruiken doet u er goed aan de houten snijplank eerst met druivenpit olie of andere dunne, smaak- reukloze olie in te smeren.  Bij het gebruik van olijfolie is de kans groot dat de houten snijplank gaat plakken en er kunnen vliegen op afkomen. 

Met een kwast smeert u de houten snijplank geheel in met de olie. Vervolgens laat u de ingesmeerde snijplank rusten, tot u ziet dat alle olie erin  getrokken is. Zodra alle olie is ingetrokken kunt u de snijplank weer insmeren. Deze cyclus herhaald u vier maal, of naar gelang de massa van de snijplank. Als de snijplank goed is verzadigd met olie kunt u de snijplank gaan gebruiken. Dit is uiteraard ook van toepassing op een houten hakblok of werkblad.

De olie die diep is ingetrokken in de snijplank laat geen vocht door. Indien u de snijplank wilt schrobben kan dat ook, water en sop, daarna goed afspoelen onder stromend warm water.

Het belangrijkste punt, indien u de snijplank met veel water heeft schoon gemaakt, kunt u daarna de plank afdrogen. U strooit royaal keukenzout op een theedoek en legt u de plank boven op het gestrooide zout, de bovenzijde van de plank bestrooit u ook rijkelijk met keukenzout. U laat dit een nacht (of tenminste 8 uur) staan en haalt u het keukenzout eraf. Hoe meer zout erop de snijplank blijft zitten bij het ontdoen van het keukenzout, hoe vaker u de plank tussendoor moet oliën.
Zout werkt conserverend en is hygroscopisch.

  • Gebruik geen olijfolie om de houten snijplank in te smeren, olijfolie kan gaan plakken na verloop van tijd en trekt dan vliegen aan.
  • Geen houten snijplanken op de kachel of in de vaatwasser!
  • Een glazen snijplank is funest voor uw mes omdat u niet in glas kunt snijden.
  • Het alternatief voor een houten snijplank is een kunststof snijplank. Echter let wel op want deze zijn er in verschillende kwaliteiten!
    Uw messen worden sneller bot als u op een te hard kunststof of ander materiaal snijdt.Disclaimer Beoordeel Hollandse Slijpservice op Facebook