ZoekAccountWinkelwagenContactDownloadsFaqInlog dealersTwitter Facebook Instagramwachtwoord vergeten
\"\"
Home

Mobiele slijpservice

Informatie slijpen

Slijpopdracht

Webwinkel

Registreren
\"\"

Keukenmessen en koksmessen onderhouden


Elk keukenmes of koksmes wordt bot door het gebruik ervan. Tijdens het snijdproces ontstaat er braamvorming op de snede. Om de snede van het mes zo scherp mogelijk te houden, dient de ontstane braam recht gezet te worden. Als de braam op de snede rond gaat staan is het mes bot. 

Controle: voel aan de snede van het mes of deze nog scherp is, voel nu de andere kant op van de snede. Als een tweezijdig geslepen mes aan 1 kant scherper aanvoelt, zet de braam recht van je mes met een aanzetstaal. Eenzijdig geslepen messen is beter te wetten met een wetsteen.
Met  het juiste aanzetstaal zet u deze braam weer recht op de snede van het mes en haalt u de overtollige bramen eraf. Een hard stalen mes zal echter de snede niet snel doen krullen en blijven daarom ook veel langer scherp, zoals titanium en damast messen. Een aanzetstaal dient om de messen langer scherp te houden. Botte messen krijgt u echter niet meer scherp met een aanzetstaal omdat de braamvorming op de snede van het mes te ver is vervormd of geschilfert.
Een aanzetstaal is als brandstof voor je auto. Als een mes niet op tijd wordt aanzet op een aanzetstaal val je stil en snijd je mes niet meer. Een zacht stalen mes moet men doorgaans vaker "slijpen" aanzetten dan een hard stalen mes. 

In het volgende Youtube filmpje uitleg over het gebruik van een aanzetstaal.

Met een wetsteen kun je messen wetten ofwel slijpen. Het slijpen met een wetsteen kost meer tijd dan het gebruik van een aanzetstaal. Als je goed met een wetsteen overweg kan blijven je messen nog langer scherp. Als de messen niet meer scherp worden met het aanzetstaal of wetsteen, dienen de messen vakkundig geslepen te worden.

De hardheid van een stalen mes word meestal uitgedrukt en gemeten in Rockwell.
Hoe hoger het Rockwell gehalte, des te harder het stalen mes.
De gesmede made in Europe messen hebben een Rockwell gehalte van ca. 50 tot 56 Rockwell.
Japanse Damast messen met 32 -64 lagen staal hebben een gehalte tot ca. 67 Rockwell.

Opbergen en gebruik van messen.
Messen kunt u het best bewaren in een messenblok, magneetstrip of kokskoffer. In een keukenlade is de kans groot dat de verschillende messen met elkaar in contact komen zodat er bramen aan uw snede kunnen ontstaan en deze beschadigen. Indien men kiest voor een messenblok, let u er dan op dat het messenblok horizontale uitsparingen heeft. Bij verticale uitsparingen, gaat elke keer dat het mes in en uit het messenblok haalt met het lemmet van het mes over het hout of kunststof van uw messenblok. Hiervan worden uw messen elke keer botter.
TIP: Heeft u een messenblok met verticale uitsparingen, plaatst u dan de messen met de rug naar onder zodat de snede het messenblok niet raakt.  


Een goede snijplank is net zo belangrijk als de kwaliteit van uw mes! Echter het is de kwaliteit van uw gereedschap die de tijd bepaalt dat uw messen scherp blijven en hoe u met uw gereedschap handelt.
 
 

Disclaimer Beoordeel Hollandse Slijpservice op Facebook